Week 1 in Suriname!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Florence Perreau - WaarBenJij.nu Week 1 in Suriname!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Florence Perreau - WaarBenJij.nu

Week 1 in Suriname!!

Blijf op de hoogte en volg Florence

06 Februari 2005 | Suriname, Paramaribo

Mijn eerste week in Suriname was erg leuk en lekker genieten van een weekje vakantie. Ik moest ook wel een beetje wennen! Vooral aan de warmte en de muggenbulten. Je wordt van de warmte erg moe, maar ik ga gewoon door!!! Ik wil natuurlijk niks missen.

Eten in Suriname:
- Ik heb donderdagavond voor het eerst surinamese roti geprobeerd! Het was echt super scherp alleen Frank vond het lekker. Roti is een soort pannenkoek met daarin aardappeltjes, boontjes, kip en allemaal kruiden. De kip had allemaal nog botjes, bah dus je moest goed opletten wat je at.
- Zaterdagavond hebben we bij Dumbling gegeten. Dat is een chinees. We hadden allemaal Chinese hapjes en eten besteld. Ik weet nu hoe je met stokjes moet eten. Dat heeft Gregory mij geleerd. Gregory kennen we via Sanne en we hebben onmoet in Nederland toen hij daar op bezoek was. Ik weet niet wat ik allemaal gegeten heb bij de chinees maar het was bijna allemaal lekker!
- Verder zijn we uiteten geweest bij de Waag (super mooi nederlands restaurant), het vat(daar kun je goedkoop eten, PATAT!) en de Mambo(gezellig).
We hebben de hele week nog niet gekookt, maar dat komt nog wel.. Ik wil nog zeker meer Surinaams eten proberen!

Winkels in Suriname:
De winkels in Suriname zijn anders dan in Nederland. Wij doen vaak boodschappen bij een kleine chinees die bij ons op de hoek zit. Daar kun je allerlei produkten kopen die ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Ze hebben hier allerlei kleine supermarktjes. Er zijn veel winkels in het centrum van Paramaribo dus we kunnen lekker shoppen. De kleding ziet er kleurrijk uit en is van mindere kwaliteiten, maar wel leuk. Op straat zijn er veel kraampjes die ook spullen verkopen, maar daar heb ik nog niks gekocht. Wij hebben wel een hele leuke slipperwinkel ontdekt, waar we alle vier al slippers hebben gekocht!

Wassen in Suriname:
Ik heb deze week mijn kleding gewassen in een klutser. Je doet je kleding in de klutser. Je laat er water bij lopen, doet er zeepsop bij en de klutster draait rond. Dan laat je het water weglopen en laat je er schoon water bij lopen. Als dit klaar is kun je je kleding even in de centrifuge doen. Kleding wassen in Suriname is wel een heel werk!!! Mooie shirtjes was ik maar op de hand anders blijft er niks van over.

Busjes en taxi's in Suriname:
Als je met de bus wilt in Suriname, kun je deze aanhouden aan de kant van de weg. Je steekt je hand uit en de bus stopt. Je betaalt 0.63SRD. Dat is ongeveer 0.20 eurocent! Als je uit het busjes wilt, druk je op een knopje en de bus stopt. Ze kennen hier dus geen bushaltes, bustijden of strippenkaarten.
In de buurt is een taxibedrijf Bloemendaal. Wij nemen hier vaak een taxi. Een taxi kost hier 5SRD dat is ongeveer 1.70 euro. Laatst zat ik met Lamiek en Frank in een taxi en de taxi kreeg een lekke band, omdat er zoveel gaten in de weg zit. Ook hebben ze hier slecht schokdempers, waardoor de auto's vooral op wegen met gaten voorzichtig moet rijden.
De infrastructuur is hier echt slecht. Heel veel gaten!! In Nederland is dit echt goed geregeld zeg!!

Torarica:
Dit is een luxe hotel met veel faciliteiten. Wij hebben hier een sportpas gekocht. Nu kunnen we lekker sporten, zoals fitnes, tennis en allerlei sportuurtjes net zoals bij de ACLO(areobics, taibo, buik en benen oefeningen) Verder is er een lekker zwembad, sauna en jacozi!! Dus wij zullen na onze stage ons hier prima vermaken en lekker sporten (hoop ik!).

Galibie:
Volgend weekend gaan we met een groep naar Galibie. We vertrekken zaterdagochtend om half zes met een bus en Premchand. We moeten 4 uur in een bus zitten, hobbel hobbel... Dan gaan we eerst een dik uur in Frans Gyana rondlopen, lekker stokbrood eten en dan gaan we met een boot naar Galibie. Op Galibie gaan we lekker eten&drinken. Op Galibie zijn heel grote schildpadden die we gaan bekijken, echt super! We gaan dan nachts kijken of ze er zijn. We gaan dan slapen in de open lucht in een hangmat met een klamboe, spannend!!
Dit wordt mijn eerste tripje hier.

Carnaval in Paramaribo:
Zaterdagavond hadden we met Gregory (vriend die we via Sanne kennen) afgesproken bij het Vat. Hij kwam natuurlijk later (wat normaal is in Suriname) met een vriendin Fify. Het was carnaval! Echt super mooi. Allemaal verklede mensen en kinderen die in een optoch liepen. Ook orkesten met muziek en dansers, wat een ritme hebben die mensen zeg! Er waren vrachtwagens versierd met daarop verklede mensen in allemaal mooi pakken. De route die de optocht liep was niet afgezet dus er kwamen allemaal auto's tussendoor en er liep 1 politie agent rond die alles probeerde te regelen. In Nederland zou dit anders geregeld zijn, maar dit had ook wel weer wat! Daarna hebben we gegeten bij de Dumbling en later was er bij het Vat een band die in Suriname op nummer 1 staat. We hebben lekker gedanst. Wat kunnen Gregory en Fify goed dansen zeg. Dat kan ik niet... haha
Het was een geslaagde avond met leuke mensen uit Suriname haha.

Uitspraken:
-Fify zei tegen mij: 'ik bril'. Dat betekent dus ik heb een bril. haha.
-Veel surinamers zeggen toch wel/toch niet dit betekent ja/nee.
-Djogo is parbo bier in een fles.
-Surinamer tegen Lamiek op straat:
'Je moet niet onder de auto komen, je kan beter onder mij komen.
-Surinamer tegen mij op straat:
'Wat heb je lekkere grote tepels' (terwijl je niks kon zien, ohh)

Stage op de vrije school:
Morgen begint mijn eerste stagedag! Ik ga samen met Sanne stagelopen op de Vrije school. We zijn zaterdagnacht met Greg en Fify even langs de school gereden. De eerste indruk was goed. Het is een school voor wat rijkere kinderen dus ik ben benieuwd. Als het goed is, brengt Premchand ons bij de school en dan zien we het wel. De school zit dichtbij ons huis dus kunnen we er op de fiets heen. Er zijn in Suriname niet veel fietsers en ze rijden hier links. Dus dit wordtwel even wennen!!
Ik heb erg zin om stage lopen!!!

Mijn adres en telefoonnummer in Suriname:
Florence Perreau
Kwattaweg 70
Paramaribo, Suriname

telefoonnummer:005978680891

Meisjes&jongens van de tweespan bedankt voor jullie berichtje! Jullie vonden de film van het toneelstuk dus leuk!? Jullie hebben het ook super goed gedaan!!

Iedereen bedankt voor jullie lieve berichtjes dat doet me goed!!!

Veel liefs hier uit het Paramaribo van Flo!!

• 06 Februari 2005 - 20:36

Sanne!!!:

heej flo!! ik ben jaloers dat jij daar lekker weer hebt en ik hier in die kou zit :P maare volgens mij heb je het wel naar je zin! daar ga ik tenmiste vanuit!! maar ik spreek je snel en bedankt dat je aan me gedacht hebt op mn verjaardag(K)xxxx doeiiii

• 07 Februari 2005 - 13:05

Klaske!:

Hey flo'tje!
    Wat een lang verhaal! Echt super! ben zo jaloers. Klinkt goed hoor!! Ben erg benieuwd naar hoe je stage verloopt! Heel veel succes i.i.g! tutsje klaske

• 07 Februari 2005 - 17:12

Mirjam:

Hey Florence,

Wat leuk om je verhalen te lezen....ik heb het afgelopen half jr. veel gezien, maar ben erg nieuwsgierig hoe het in Suriname is. Ik heb Florien uitgezwaaid op Schiphol...was wel even moeilijk. Gelukkig heeft zij het ook naar haar zin.
    Heel veel succes met je stage!!! Geniet ervan.

Groetjes Mirjam

• 08 Februari 2005 - 15:09

Fardau:

Hey Florence!

Hoe was je eerste stagedag?! klopte je eerste indruk een beetje?!
    ben echt benieuwd naar nog meer van deze avontuurlijk verhalen!
    Liefs Fardau
    P.S. heb je je orginele mobiele nummer gehouden?

• 08 Februari 2005 - 18:19

Nienke:

Hai Beetje late reactie had geen internet. Wat ziet het er super uit op de foto's. Echt leuk zo de site. Veel plezier dikke kus Pien.

• 09 Februari 2005 - 13:53

Femmie:

Wauw flo, wat een indrukken al zeg.. en dat in de eerste week!! Geniet er maar lekker van!

Liefs

• 09 Februari 2005 - 18:39

Brinkiessss:

HaiHai Floortje, et ziet er echt allemaal super leuk uit! Hoe was je eerste stage dag? ben wel jaloers hoor, mooie palmbomen enzo! nou nog veel plezier, en we blijven je site checken.

• 09 Februari 2005 - 18:47

Corine:

Hey Florence,
    Gaat wel goed zeker daar? Leuke verhalen zo hoor ook leuk voor later. Je keek er misschien wat tegen op de laatste dagen voor je vertrek maar ik denk dat het helemaal goed gaat komen. Het klinkt in ieder geval geweldig!!
    Hebben ze er ook een SPAR?? Of ben je die nog niet tegen gekomen?
    Je krijgt ook de groeten van Willem ik hou hem natuurlijk ook op de hoogte!!
    Heel veel plezier met alles en natuurlijk ook met je stage.
    groetjes,
    Corine

• 10 Februari 2005 - 08:50

Esther:

Hi Flo!! Ik wou nog even zeggen, dat ik het leuk vond dat we even gebeld hebben, je klonk wel moe, goed drinken he!! Ik heb je al even gemaild, dus hou het kort!!Ik ben net nat geregend :-( en ben echt jaloers op je, heerlijk man!!!Geniet ervan!! Hiele dikke tut

• 10 Februari 2005 - 14:08

Florien:

He Florence!!!!

Ik heb net iets ontdekt!!!! Zat net even op de computer naast me te kijken en zag daar foto's van Suriname! En toen keek ik nog een keer en toen stond jij er ook op!!! hahahaha!!! Leo, jongen uit mijn klas waarmee ik naar Belfast ben gegaan kent Lamiek en zat op haar site te kijken! Toevallig hè!!
    Gaat alles goed?? Druk met de stage?? Hoe is het weer?? Al een beetje bruin aan het worden? Ohhh ik wou dat ik ook naar Suriname was gegaan!!! Nee hoor, het is hier ook gaaf! De regen waar ze het altijd over hebben valt best nog wel mee.
    Nou meid..veel plezier en denk aan je!!!

• 10 Februari 2005 - 14:41

Odb:

hey flo!
    Ik ben net nog even op mijn stageschool geweest en heb daar je emailadres ook achter gelaten.
    Ik heb een coole stage gehad en ik hoop dat je het heel erg naar je zin hebt.
    dikke tut odb!

• 10 Februari 2005 - 18:41

Corinne:

groetjes van jetze, peter,evert,jelle,corinne,henk en akkie vanuit een regenachtig woudsend!
    Heel veel plezier en werkze in Suriname

• 11 Februari 2005 - 01:22

Joris:

Hey Flo,
    Zo te zien heb je het wel naar je zin in parbieriname. Ik wens je heel veel plezier verder en zorg dat die Suri-boys van Lamiek afblijven met hun bijdehante opmerkingen. Liefs Joris